| Mesaj |
Info autor |
Postat la 06 Apr 2008 22:54:57 Subiect: AI Concept
|
|
|
Raul info:
|
Raul:
pentru proiectul la care lucram, RSR, a trebuit sa incep lucrul si la un sistem de IA. desi momentan nu iese cu nimic in evidenta, este inca fraged m-am gandit sa prezint aici etapele prin care il vom definitiza. va fi ca un fel de Devlog al IA-ului. stiu ca mai pot fi adaugate multe lucruri dar le voi face pe parcurs. iata cum arata prima versiune: (jocul este un FPS) Cod sursă: -- IA -- ver 0.1
+ Patrulare
- orice entitate care patruleaza are stabilit un anumit traseu cu ajutorul waypoint-urilor numerotate de la 0 (primul waypoint) la "x". unde "x" este ultimul waypoint. cand entitatea ajunge la waypointul "x" se va indrepta apoi spre waypontul 0
- exista si optiunea ca atunci cand ajunge la waypointul "x" sa faca drumul invers catre waypointul 0 mergand la "x-1 ; x-2 ; x-3 ... 2 ; 1 ; 0"
- pe traseul format intr 2 waypointuri consecutinve (2 si 3) nu trebuie sa existe nici un obstacol (cum ar fi un zid sau un copac)
+ Simturi
- orice entitate are 2 simturi: auz si vaz influentate de mediul inconjurator. noaptea auzul este mai dezvoltat, dar daca ploua sau au loc explozii sau impuscaturi entitatea nu mai poate sa detecteze asa usor sunetele din jur.
- in spatiile intunecate o entiate care simbolizeaza un umanoid nu va puta vedea inamicul decat daca acesta se afla sub o sursa de lumina.
+ Detectie
- bazat pe cele 2 simturi sistemul de detectie al inamicului functioneaza astfel:
entitatea patruleaza sau pazeste un punct fix;
daca aude un zgomot suspect dintr-o anumita locatie se va deplasa folosind ruta cea mai rapida catre acel loc.
analog daca observa o msicare suspecta. (sistem similar jocurilor de tactica: Commandos si Desperados 1)
- daca inamicul se afla in raza de atac a entitatii, aceasta va ataca.
Ultima editare efectuată de Raul pe 05 Jun 2008 15:58:48; 2 editări în total
.NET Programmer TV3D Licensed Programmer
|
Status:
Înregistrat pe: 31 May 2007 14:55:15
Vârsta: 25 ani
Programator
Buasi Games
|
| |
Postat la 07 Apr 2008 17:05:32 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
kergeten info:
|
kergeten:
Sincer ar trebui sa studiezi tactici militare samd, pentru din cate am vazut AI- ul e la nivelul lui DOOM 1, un soldat ar trebui sa fuga spre cover, sa cheme alti membri sa flancheze playerul, in timp ce alti 3-4 trag de dupa cover in player, deasemenea, inamicii vor trebui sa se organizeze in functie de ce raza au la arme samd. Joaca Far Cry daca vrei sa vezi AI inteligent. Foarte important e sa mentionezi in ce fel de mediu va avea loc jocul, jungla, urban, indoors samd.
Ultima editare efectuată de kergeten pe 07 Apr 2008 17:06:49; 1 editări în total
|
Status:
Înregistrat pe: 31 Jan 2008 17:49:07
Gamer / Beta tester / QA
|
| |
Postat la 07 Apr 2008 17:28:34 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
Raul info:
|
Raul:
mai nu e vb de tehnici ca astea stiu si eu.. macar din alte jocuri si tot stiu, e vorba ca nu stiu inca sa le implementez. ce am zis mai sus este deja facut  mediul jocului este urban. actiunea se petrece intr un oras. cand voi m-ai adauga cate ceva am sa postez aici 
|
Status:
Programator
Buasi Games
|
| |
Postat la 07 Apr 2008 17:52:46 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
jos8cal info:
|
jos8cal:
Aici putem observa cum se aplica tacticile militare povestite de kergeten mai sus in FartCry. Inamicul paraseste cimpul muncii pentru a face rost de niste intaritor. Dupa ce s-a aprofundat Tactica militara de mai sus, se poate trece la Advanced Warfighting Techniques. Aici si aici si peste tot.
Ultima editare efectuată de jos8cal pe 07 Apr 2008 17:57:01; 3 editări în total
|
Status:
Înregistrat pe: 10 Jun 2007 22:08:36
Vârsta: ? ani
| |
Postat la 07 Apr 2008 17:58:41 Subiect: Re:
|
|
|
boboS info:
|
boboS:
Raul a scris: mai nu e vb de tehnici ca astea stiu si eu.. macar din alte jocuri si tot stiu, e vorba ca nu stiu inca sa le implementez. ce am zis mai sus este deja facut  Super, e chiar destul si pentru un demo jos8cal a scris: Aici putem observa cum se aplica tacticile militare povestite de kergeten mai sus in FartCry. Inamicul paraseste cimpul muncii pentru a face rost de niste intaritor. Dupa ce s-a aprofundat Tactica militara de mai sus, se poate trece la Advanced Warfighting Techniques. Aici si aici si peste tot. Heh..tare Deci in concluzie e usor cu gamedesigneul si foarte greu cu implementatul.
Ultima editare efectuată de boboS pe 07 Apr 2008 18:00:15; 2 editări în total
"Noi ne facem ca muncim , ei se fac ca ne platesc"
|
Status:
Înregistrat pe: 03 Oct 2006 15:53:21
Vârsta: 26 ani
Programator
|
| |
Postat la 07 Apr 2008 21:10:44 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
MithY info:
|
MithY:
Din cate am auzit eu un AI bun era la FEAR cat despre far cry, jos8cal ne-a lamurit 
gamedev for life
|
|
| |
Postat la 07 Apr 2008 22:32:23 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
kergeten info:
|
kergeten:
Far cry si Crysis chiar au AI bun, alea erau niste glitchuri care eu insumi nu leam vazut niciodata, si am jucat Far Cry de vreo 6 ori si Crysis de 3 ori. Sincer la FEAR, desi avea AI bun, oricum foloseam acel bullet time in orice gun battle, si nu folosea la nimic acel AI.
|
Status:
Înregistrat pe: 31 Jan 2008 17:49:07
Gamer / Beta tester / QA
|
| |
Postat la 08 Apr 2008 11:04:37 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
Dark info:
|
Dark:
Off-topic: aveai optiunea sa nu folosesti bullet time, trebuia doar sa nu apesi pe buton. Eu am jucat FEAR pe extreme difficulty si m-am abtinut de la folosit bullet time ca sa aiba AI-ul sansa sa faca ceva misto. Si a facut. Si a fost cea mai misto experienta dintr-un shooter single-player "clasic" pe care am avut-o.
Nu stiu unde ai vazut AI in Fartcry si-n Crysis. Cel putin in Fartcry era absolut penal faptul ca impuscai un inamic intr-un colt al insulei si se alertau toti de peste tot de parca erau legati telepatic de camaradul lor cazut la datorie. In Crysis e jenant cum vin tiptil-tiptil sa investigheze unde esti dupa care se razgindesc. Fartcry si Crysis sint jocuri facute de programatori, fara pic de design. Demo-uri tehnologice, gameplay 0. Abilitati pe care le folosesti doar cind "Simon says", in rest fiind inutile (strength mode, par example).
In fine, poate e doar dezgustul meu pentru jocurile facute de "designeri" cu creativitatea unui programator de FoxPro (unde se include si Doom 3, de exemplu). On-topic, desi exagerat: AI de Fartcry si Crysis ai deja in documentul ala. Daca vrei comportamente mai avansate cauta in alte jocuri.
Calitatea AI-ului nu e definita prin momentele sale bune, ci prin alea proaste. Degeaba merge bine si frumos in 80% din cazuri, pentru ca in alea 20% din cazuri cind da cu mucii in fasole iti strica complet cheful de joaca.
"Am crezut ca esti ceva mai avansat" - Nekitu, 2008 A.D. Autobaza
|
Status:
Înregistrat pe: 12 May 2007 20:12:30
Vârsta: ? ani
|
| |
Postat la 19 May 2008 22:04:26 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
devland info:
|
devland:
My 2 cents:
N-am mai lucrat in domeniul AI-ului, dar ar fi mai usor sa creezi un algoritm care sa invete pe parcursul jocului. Ceva gen trial&error. Usor de zis, si nu chiar atat de greu de facut. Insa totul trebuie inceput de la un nivel mult mai scazut. Primeste un anumit input, si in functie de output-ul dat sa primeasca o evaluare a output-ului in functie de care sa decida daca ce a dat la output a fost bun sau nu. In vara asta am de gand sa creez sistemul de memorie a unui astfel de AI.
Closer to home with every step away from it.
|
Status:
Înregistrat pe: 03 Dec 2007 11:24:42
Vârsta: 24 ani
Programator
|
| |
Postat la 19 May 2008 22:12:11 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
Raul info:
|
Raul:
e frumos ce zici tu acolo.. dar deja ma complic prea mult. in prima faza vreau sa fac ceva usor chiar daca nu ar depasi inteligenta inamcilor din DOOM 1. in timp voi imbunatati desigur.
sper ca in urmatoarea aplicatie sa fac o mica demonstratie.
|
Status:
Programator
Buasi Games
|
| |
Postat la 05 Jun 2008 15:58:35 Subiect: < fara subiect >
|
|
|
Raul info:
|
Raul:
am inceput sa implementez AI-ul acesta simplu intr-un mediu 3D..
Cum nu mai lucrez la "marele joc" am decis sa bag in urmatoarea mea aplicatie (sper sa fie gata pana la conferinta de anul acesta) AI-ul. faza este ca am schimbat decorul dupa cum il gandisem initial din strazi (adica spatii deschise fara prea multe obstacole) in incaperi si culoare (ceva in-door)
am sa imi fac o clasa cred pentru fiecare tip de AI.. in fine. cand voi termina si voi fi multumit de rezultat voi posta tot conceptul.
|
Status:
Programator
Buasi Games
|
| |