Utilizator:
Parola:
Am uitat parola... | Cont nou!

Articole Resurse Echipe Competiții Proiecte Forum DevBlogs Locuri de muncă GDROMag Issue#1 GDROCon 2007

Forum » Comunitate » Ştiri » Nvidia lanseaza Cg 2.0

Ştire:
Nvidia lanseaza Cg 2.0
Scrisã de SpOOky pe 19 Dec 2007 21:56:28

Cea mai recenta versiune introduce trasaturi noi si imbunatatiri:

New OpenGL profiles (gp4vp, gp4gp, and gp4fp) for GeForce 8 extensions
These expose new DirectX 10-class features including geometry shaders, bindable constant buffers for uniforms, texture arrays, first-class integer support and more
Support for Apple's new "Leopard" release of Mac OS X 10.5
New DirectX 9 profiles (hlslv and hlslf) to cross-translate Cg to HLSL
Documentation updates, including Cg Standard Library and standard CgFX states
New examples demonstrating texture-space bump mapping setup via a geometry shaders, shadow volume generation via a geometry shader, bindable constant buffers, and more
Improved compiler code generation
Runtime performance improvements
Compatibility with Cg 1.5

Mai multe detalii aici

Editat ultima oară de Dark pe 19 Dec 2007 21:56:28

Comentarii pentru aceastã ştire:

Pagina 1 din 2 [ 1 | 2 ]

Mesaj Info autor
    Postat la 19 Dec 2007 22:24:26    Subiect: < fara subiect >
Rimio info:

Rimio:

Yaaaaay! Very Happy

If at first you don't succeed, you fail.

Status:
Înregistrat pe:
24 Mar 2007 21:50:44
Vârsta: 23 ani
Programator

Postat la 19 Dec 2007 22:29:49    Subiect: < fara subiect >
skelet info:

skelet:

Tare Very Happy
Long live OpenGL!
Dar tot mi-e lene sa ma apuc sa invat sheidere Razz

If man does not know to what port he is sailing, no wind is favorable.

Status:
Înregistrat pe:
25 Mar 2007 01:23:42
Vârsta: 22 ani
Programator
CEM Team

Postat la 19 Dec 2007 22:57:09    Subiect: Re:
Dark info:

Dark:

skelet a scris:

Tare Very Happy
Long live OpenGL!
Dar tot mi-e lene sa ma apuc sa invat sheidere Razz

Si atunci de unde stii ca-i tare?

"Am crezut ca esti ceva mai avansat" - Nekitu, 2008 A.D.
Autobaza

Status:
Înregistrat pe:
12 May 2007 20:12:30
Vârsta: ? ani

Postat la 19 Dec 2007 23:17:55    Subiect: < fara subiect >
Rimio info:

Rimio:

Oh, come on dark, are si omu dreptul la opinie Smile. Si noi o stim pe a ta.

If at first you don't succeed, you fail.

Status:
Înregistrat pe:
24 Mar 2007 21:50:44
Vârsta: 23 ani
Programator

Postat la 20 Dec 2007 00:08:33    Subiect: < fara subiect >
Dark info:

Dark:

Dreptul la opinie e prost inteles de multe ori si abuzat de si mai multe ori. Opiniile bazate pe datul in bobi nu prea au darul de a face lumea un loc mai bun. Eu incerc sa inteleg cum vine treaba asta cu opiniile care trebuie exprimate desi sint formate in urma Nimicului.

Autobaza

Status:
Înregistrat pe:

Postat la 20 Dec 2007 11:47:28    Subiect: < fara subiect >
meeshoo info:

meeshoo:

Omul a zis ca e tare produsul nVidia, ce te aprinzi asa Smile. De obicei e normal ca o versiune cu nr. mai mare sa isi intreaca predecesorul, avand tot ce au avut inaintasii si ceva in plus. Stai linistit, nu a zis ca e tare OpenGL-ul, Doamne fereste, stiu ca nu putem spune asa ceva pe gamedev.ro, ca imediat vine "intunericul" si ne mananca Smile))

Status:
Înregistrat pe:
15 May 2007 10:52:43
Vârsta: 29 ani
Programator
Jungle Troll Entertainment

Postat la 20 Dec 2007 11:58:24    Subiect: < fara subiect >
raicuandi info:

raicuandi:

Acest Dark, oricat de enervant este, ofera niste informatii si idei importante, dar si mai important e ce faci cu ele: daca le urmati orbeste, esti oaie, daca le ignori complet si uiti de ele, esti un idiot.

Ce vreau sa spun este, asculta ce are omul de spus (nu ca l-am putea opri oricum..), si dupaia decidete singur, analizeaza. Dar pt numele.. nu devenii "religios" pe decizii, nu sta sa cantaresti fiecare detaliu pe foaie sau in minte, pt ca nu o sa mearga niciodata asa; in schimb deschide editoru' si apucate de testat si experimentat chestii, pe amandoua atat GL cat si D3D. Altfel vei muri prost Smile (iar daca tocmai te apuci de GL, nu te atinge de immediate mode (glVertex), deja nu l-au mai introdus in OpenGL ES (pt embedded systems), si sper sa-l scoata in curand si din OpenGL)

Acum ceva mai practic.. Razz (sory daca a mai zis cineva de asta, nu prea sunt la curent cu forumul)
www.vis.uni-stuttgart.de/glsldevil/
Debugger pt shadere GLSL

Acum ma duc sa ma joc cu OGL pe Nokia N95 pe care tocmai am pus mana Smile (chip PowerVR arde 2 milioane tri/sec!) Python + OpenGL + Nokia device = ♥ Surprised

Method 2: Move Your Mouse Pointer
If you move your mouse pointer continuously while the data is being returned to Microsoft Excel, the query may not fail. Do not stop moving the mouse until all the data has been returned to Microsoft Excel.

Status:
Înregistrat pe:
24 Mar 2007 21:02:40
Programator

Postat la 20 Dec 2007 12:37:39    Subiect: < fara subiect >
Moş Crăciun info:

Moş Crăciun:

Mie mi se pare mai bun Glide 3D decat OpenGL si DirectX Laughing Laughing
nu mai va certati degeaba Rolling Eyes

Santa Claus is real!

Status:
Înregistrat pe:
03 Oct 2007 09:53:02
Vârsta: 121 ani
Programator

Postat la 20 Dec 2007 12:50:16    Subiect: Re:
Dark info:

Dark:

meeshoo a scris:

Omul a zis ca e tare produsul nVidia, ce te aprinzi asa Smile.

Eram doar curios cum si-a dat seama ca e tare produsul ala, daca - dupa cum a afirmat in acelasi post - nu stie despre ce e vorba in el. Nu m-am aprins, am intrebat.

meeshoo a scris:

De obicei e normal ca o versiune cu nr. mai mare sa isi intreaca predecesorul, avand tot ce au avut inaintasii si ceva in plus.

Deci automat cei care nu stiu despre ce e vorba trebuie sa vina sa traga concluzia ca e tare?

meeshoo a scris:

Stai linistit, nu a zis ca e tare OpenGL-ul, Doamne fereste, stiu ca nu putem spune asa ceva pe gamedev.ro, ca imediat vine "intunericul" si ne mananca Smile))

N-are nici o legatura cu OpenGL si cit de mult sau de putin imi place mie despre el. E vorba despre dreptul fiecaruia la o parere formata aleatoriu. Skelet stie ca Cg 2.0 e tare desi inca n-a invatat cum si de ce se folosesc "sheidere", Overburn dezgroapa thread-uri despre OpenGL vs D3D in virtutea a ceea ce a auzit, Puppet Master aduce argumente intr-o discutie despre API-uri desi nu e programator (dar stie ca OpenGL e folosit pe TOATE CONSOLELE). Incerc sa inteleg acest fenomen. De ce au toti oamenii astia o parere despre lucruri pe care nu le cunosc, de ce unii fac spume la gura cind le contrazici parerea bazata pe nimic?

Autobaza

Status:
Înregistrat pe:

Postat la 20 Dec 2007 12:59:46    Subiect: Re: Re:
raicuandi info:

raicuandi:

Dark a scris:

De ce au toti oamenii astia o parere despre lucruri pe care nu le cunosc, de ce unii fac spume la gura cind le contrazici parerea bazata pe nimic?

Pentru ca nu au nimic mai bun de facut, si ca e misto sa convingi lumea de chestii despre care nici tu nu ai nici o idee. (motivul principal pt care am messengerul instalat pe calculator)

Beats TV, if you ask me.

Ce naiba Dark, ma asteptam de la cineva ca tine sa stie asta deja... Smile

If you move your mouse pointer continuously while the data is being returned to Microsoft Excel, the query may not fail. Do not stop moving the mouse until all the data has been returned to Microsoft Excel.

Status:
Înregistrat pe:
Programator

Postat la 20 Dec 2007 18:56:18    Subiect: < fara subiect >
boboS info:

boboS:

E adevarat ca in Cg shaderele compilate sunt optimizate pentru placile nvidia ?

"Noi ne facem ca muncim , ei se fac ca ne platesc"

Status:
Înregistrat pe:
03 Oct 2006 15:53:21
Vârsta: 25 ani
Programator

Postat la 20 Dec 2007 19:29:19    Subiect: < fara subiect >
Dark info:

Dark:

Conceptul de optimizare pentru anumite placi e destul de ambiguu la shadere. Procesul e in felul urmator:

Cg -> limbaj intermediar -> cod nativ pentru GPU.

Limbajul intermediar poate fi arbvp*/arbfp* sau vs_x_x/ps_x_x sau, mai nou, HLSL. Daca e HLSL, apare INCA un pas spre un limbaj intermediar (cu alte posibile optimizari).

ASM-ul ala de OpenGL/D3D nu e ceea ce ruleaza pe placi. E o abstractie a ceea ce ruleaza pe placi, deci nu prea poate fi optimizat pentru un anumit segment. Compilatorul de Cg poate optimiza expresiile din shader prin constant folding, register allocation, loop invariant extraction, strength reduction etc. Nu poate face optimizari "low-level", cum ar fi instruction scheduling, pentru ca alea se fac pe codul care va rula efectiv pe GPU, iar Cg nu emite asa ceva.

In driverele placii video exista un compilator care traduce limbajul ala low-level al API-ului (ASM-ul, in OpenGL si D3D9) in cod care ruleaza pe GPU. Compilatorul ala e responsabil cu optimizarile low-level, dar incearca sa faca si aceleasi optimizari high-level ca si Cg/HLSL, pentru ca n-are de unde sa stie de unde provine codul (poate, doamne fereste, programatorul a scris ASM de mina). De altfel, ultima data cind am avut un head-to-head cu ATI ei recomandau sa-i dam D3DXSHADER_SKIPOPTIMIZATION lui D3DXCompileShaderFromFile(), pentru ca in felul asta compilatorul din driver "vede" mai bine ce se intimpla in cod (ceea ce nu e practic din diverse motive, da' asta e alta discutie).

Probabil exista cazuri in care compilatorul de Cg produce cod care sa fie usor de inteles de catre optimizer-ul din driverele Nvidia, insa bag mina in foc ca e greu sa dai peste ele si chiar daca dai, ca n-o sa se panicheze compilatorul de la ATI pe codul ala. Nu folosesc Cg, deci nu pot sa vin cu niste numere despre performanta Cg pe Nvidia vs. ATI, dar bunul simt spune ca n-are de ce sa mearga semnificativ si constant mai bine pe Nvidia. Sau daca difera tare, e pentru ca folosesti OpenGL si ai dat peste un caz dintr-un driver de care nu-i pasa nimanui, ca nimeni nu face jocuri cu OpenGL. Wink

Autobaza

Status:
Înregistrat pe:

Postat la 20 Dec 2007 20:06:27    Subiect: < fara subiect >
raicuandi info:

raicuandi:

Call of Duty, World of Warcraft, Warcraft3, City of Heroes, Doom, Far Cry, Star Wars: JK JA, Unreal; cate titluri de ex. Majoritatea din astea nu sunt OpenGL-only, dar nici Direct3D-only. (thank god for us! Smile )

Si, Dark, mai exista si ALTE console pe lumea asta decat XBox/XBox360. Playstation, cum ar fi. Si nu-mi baga PSGL pe gat ca tot GL este. Mai vrei una? Nintendo DS. 50+ milioane unitati vandute, foloseste GL, jocul cu vanzari #1 pe DS e 3D in GL. Da, D3D domineaza Windows si, evident, XBox-ul, dar atat. Cu TOATE celelalte platforme cum ramane? PSP, 25+ mil unitati, foloseste GL. Chiar crezi ca nimeni nu face bani din acele console? Studiourile scriu jocuri in GL pt acele console doar ca un hobby sau cum vine asta? Esti traumatizat de GL sau ce naiba? Am 2 jocuri favorite, Gothic, si StarWars: KOTOR. Unul e D3D-only, altul e GL-only. Wow, ca sa vezi!

Daca MS nu ar fi asa cum e, si anume sa controleze formatele/standardele, ar fi minunatul Direct3D si pe alte platforme, dar uite ca nu e, si multumesc Domnului ca exista GL, altfel ar fi monopolie, si mai devreme sau mai tarziu, daca nu ar exista GL, tot ar veni cineva cu ceva not-D3D.

Chestia asta nu duce nicaieri. Let's agree to disagree.

PS: cine puii mei e Cristy asta? Un ban ceva pe 24 ore/1 saptamana nu se poate, ca pe forumurile visualart ro? (acolo parca era ceva mai strict un pic...)

Status:
Înregistrat pe:
Programator

Postat la 20 Dec 2007 20:14:38    Subiect: < fara subiect >
Dark info:

Dark:

Bombonel, nu te arunca unde nu stii, ca nu stii, si ca s-au mai aruncat si altii inaintea ta. Nu confunda homebrew cu lumea reala. Cind o sa lucrezi pe un kit de PSP/DS/PS2/PS3 poti sa-mi zici cum e cu OpenGL-ul pe ele. Pina atunci, crede-ma cind iti zic ca nu exista OpenGL pe console.

Vezi ca e un thread dedicat acestei dispute menite sa aduca pace pe pamint (OpenGL vs. D3D). Poti sa povestesti acolo cu OpenGL pe DS si pe PSP, aici era vorba de altceva.

Hai sa "agree" ca n-ai facut jocuri pe nici una din platformele pe care le-ai enumerat, deci vorbesti din auzite si/sau din devkitPro.

Ultima editare efectuată de Dark pe 20 Dec 2007 20:15:32; 1 editări în total

Autobaza

Status:
Înregistrat pe:

Postat la 20 Dec 2007 20:37:28    Subiect: < fara subiect >
raicuandi info:

raicuandi:

DevkitPro.

At the end of the day, D3DvsGL nu stiu care e mai bun, dar stiu ca-mi place ca nu e 1 singur API. Sa presupunem ca D3D e APIul/platforma suprem(a), cum ar fi daca o companie ar controla de una singura platforma? Sunt sigur ca iti aduci aminte de acum cativa ani pe vremea generatiei 5 de placi NVIDIA cand MS a create DX9 fara sa se consulte cu mai-sus-mentionatul. ATI a avut avantaj, si NVIDIA le-a trebuit 2 generatii sa ajunga din nou la ce erau. Si cine a castigat? Nimeni, placile ATI tot au drivere de te scot din minti (driverele oficiale fac "minuni" pe calculatorul meu), si aveam suficienti vecini (stii tu, de genul carora le instalezi/configurezi Windows pt suta de mii) cu GeForce FXuri care nu bateau GF 2-ul meu la mana a 2a... D3DvsGL, ATIvsNVIDIA, important este sa fie alternative, altfel... o sa vina cineva cu ele mai devreme sau mai tarziu Smile Degeaba e D3D mai bun decat GL, GL nu o sa dispara, cel putin pana nu vine cineva cu altceva mai bun decat GL care nu e D3D.

Btw, care e eticheta cu Cristi asta pe aici, il ignoram pur si simplu sau cum?

PS: happy 0xFF posts! Rolling Eyes si Craciun Fericit Razz (la toti) (mai putin cristy)

Status:
Înregistrat pe:
Programator

Pagina 1 din 2 [ 1 | 2 ]

Server time: 13:47:56 06.02.2012

[ Termeni si conditii | Contact | F.A.Q. | Funny Pictures ]

© 2011 Copyright 7thFACTOR Entertainment - All rights reserved