Utilizator:
Parola:
Am uitat parola... | Cont nou!

Articole Resurse Echipe Competiții Proiecte Forum DevBlogs Locuri de muncă GDROMag Issue#1 GDROCon 2007

Forum » Proiecte » Devlogs » E mai greu sa inveti decat sa faci

Pagina 2 din 2 [ 1 | 2 ]

Mesaj Info autor
    Postat la 10 Oct 2007 08:31:04    Subiect: Re:
Gramar info:

Gramar:

pin46 a scris:

ani de experienta nu chiar... aproape totul se rezuma la matematica si fizica. un engine grafic primitiv il faci intr-o saptamana daca stii ce faci.

Am impresia ca nu stii despre ce vorbesti. Da poti face intr-o saptamana o carpeala care sa aduca a engine. Totusi aia o sa fie 0.0001 din enginul final. Un engine este considerat bun atunci cand are toate detaliile implementate.
O saptamana iti trebuie numai sa scrii toate componentele enginului cu o descriere sumara a fiecarei componente.

Cat despre calitatea unui engine... o sa-ti dau un exemplu... quacke.

Ai spus exact ce am spus si eu... un engine grafic primitiv il faci intr-o saptamana, nu unul performant.
Nu stiu daca ai incercat sa faci vreo unul dar iti spun sigur ca a il face performant inseamna a sti si a folosi multa, multa matematica.
Am spus deja ca engine-ul grafic e cam singura parte a unui game engine care necesita programare. mai este suportul pt multiplayer si cam atat imi vine acum in cap.
Restul e fizica si mate...
game engine = grafica (engine grafic) + game phisics + colision detection + ai
cam asta ar fi formula in mare
Programare cat de cat si multa multa mate si fizica...

Sa faci un game engine performant iti ia ani, in cazul meu poate chiar multi ani, dar nici nu am spus ca ar fi altfel.
Am spus ca un engine grafic primitiv il faci intr-o saptamana... si am sa-ti dovedesc cat de curand, poate chiar saptamana asta... mai am putin si pot sa testez ceea ce am facut pana acum... adica modele... animatii... texturi. Cam asta inseamna primitiv!Smile
Restul e mate si fizica... lucru care nu ma incanta... chiar preferam sa fie doar programare.
Nu spun ca nu ai dreptate, insa vezi lucrurile putin altfel decat le vad eu.

Knowledge, wisdom, understanding

Status:
Înregistrat pe:
02 Oct 2007 10:52:11
Vârsta: 23 ani
Programator

Postat la 10 Oct 2007 20:52:40    Subiect: < fara subiect >
Dark info:

Dark:

Si matematica aia se programeaza singura? Tu crezi ca daca iei un absolvent al facultatii de matematica si-l pui in fata unui calculator iti debiteaza cu usurinta un engine de joc? Stii cum zice National Geographic: Think Again. Programele se fac programindu-le. Nu mai arunca cu aprecieri d-astea ca totul se rezuma la matematica si fizica cit timp sint in stadiul de presupunere.

"Restul" ala de fizica si mate reprezinta o parte infima dintr-un engine de joc. Oricum, e o idee buna sa incerci sa faci unul, ca sa descoperi si singur.

PS: mai usor cu majoritatea FPS-urilor de azi care au la baza engine-ul de Quake, ca ar fi trist daca 3 jocuri ar fi majoritatea FPS-urilor. In plus, ai rabdare sa ajungi sa intelegi ce-i intr-un engine inainte de a judeca cit de tare se bazeaza HL2 pe Quake 1.

"Am crezut ca esti ceva mai avansat" - Nekitu, 2008 A.D.
Autobaza

Status:
Înregistrat pe:
12 May 2007 20:12:30
Vârsta: ? ani

Postat la 10 Oct 2007 21:08:36    Subiect: < fara subiect >
nekitu info:

nekitu:

insa unul performant il faci doar stiind foarte multa matematica. intr-un motor pentru jocuri, motorul grafic e cam tot ce e programare propriuzisa, restul consta in matematica si fizica, algoritmi si legi.

Smile funny, si eu care am ramas corigent la mate pe vara, yet still I made an engine!...

SpoOoOoock! Life Is Too Short For Cheap Chocolate

Status:
Înregistrat pe:
29 Sep 2006 11:33:12
Vârsta: 31 ani
Programator
7thFACTOR Entertainment Studios

Postat la 10 Oct 2007 22:44:31    Subiect: < fara subiect >
pin46 info:   [banned]

pin46:

Gramar pe GameDev.ro sunt cativa oameni care au avut avut deaface (cel putin tangential) cu un game engine, cand vine vorba de teoria game enigurilor chiar si profesionistii intre ei nu ajung la un comun acord. Ar fi mult mai interesant pt mine si sunt sigur ca si pentru ceilalti gamedevro-weri sa ne vorbeti despre experienta ta, lucrurile interesante si dificultatile pe care le intampini in timp ce faci enginul.

Status:
Înregistrat pe:
06 Aug 2007 23:02:05
Vârsta: ? ani
PR & Marketing

Postat la 16 Oct 2007 10:43:56    Subiect: < fara subiect >
Gramar info:

Gramar:

Cam aiurea sta treaba. Nu prea ati inteles nici voi ce am vrut sa spun, dar si eu o ard pe coclauri... incerc sa fiu optimist...
S-a spus bine... multi programatori, multe pareri... in fine, mai bine sa contiunuu cu ce am inceput.

OK! Sambata am facut primul test la engineul grafic... partial a fost un succes... dar PARTIAL... de ce? Nu mergeau texturile... desi trebuiau sa mearga... insa ce e mai important e ca nu mergeau functiile care incarcau bitmapurile.
curses!!!!!!!!!!!!!
insa ce e mai ciudat e ca le incarcau functiile (ca au fost 3 din care nu mergea nici una). Ma uitam in debuger la toate detaliile, aveam dimensiunile la bitmap, aveam chiar si datele despre pixelii imaginii.
Dar din necunoscute motive nu a vrut sa mearga.
Dupa 2 zile de modificari si reincercari... nimic! CURSES!!!!
Prin grave teste de autostapanire am trecut ca sa nu farm calculatorul.

Si am inceput sa-l fac din nou... ieri... si au mers texturile... si atat.
CURSES! nervi, nervi, nervi, nervi si iarasi nervi. De data asta tastatura nu a mai scapat...Smile

Insa ce e cu adevarat ciudat e ca o functie care mergea in prima incercare nu mai merge acum.
Am izolat cod, functii, am verificat iarasi cu debugerul toate instantele claselor, valori, adrese de memorie, nimic nu se schimba, nu e altfel.
Ce se intampla...
sa zicem ca eu am facut un mesh cu un singur triunghi, pe care il desenez in centrul ecranului... in partea sa dreapta ( a triunghiului) se poate recunoaste forma sa, insa in stanga nu. Seamana cu un trapez care se continua pana in marginea stanga a ecranului.
Iarasi ciudat... pentru a desena meshurile, ma folosit aceeasi functie pe care am folosit-o in prima versiune ( aia care desena cum trebuie triunghiurile).
Banuiesc ca ar fi de la compiler ( repet, folosesc visual studio 2008 beta)
care pare a fi destul de buguit.
Mai am o versiune mai veche de vc. Incerc azi sa compilez cu el. daca tot nu merge, ma las de programare ( pentru cateva oreSmile)
Asta e... si am facut totul ca la carte... si debugerul spune ca am facut totul ca la carte. si tot nu merge CURSES.
Dar o sa vad...

Status:
Înregistrat pe:
Programator

Postat la 17 Oct 2007 09:04:20    Subiect: < fara subiect >
Gramar info:

Gramar:

S-a rezolvat problema... nu era de la nici un compiler... era de la tartacuta...
E destul de idioata faza... cum naiba am reusit ca dupa 3 ani de programare sa nu imi dau seama ca vector[0] nu e acelasi lucru cu vector[1].Smile
Si doar ma uitasem la aspectul asta. si mi s-a parut in ordine... asa ca am izolat si asta de restul codului... si am ramas cu o functie care trebuia sa mearga si totusi nu mergea... dar mergea...Smile
Oricum, am rezolvat problema si vestea buna e ca merg si texturile acum. Azi cred ca o sa termin si clasele pentru modele si o sa trebuiasca sa ma apuc de animatiile scheletice...

Off... cand ma gandesc ce gafa am facut... chestii din alea elementare... care sunt evidente.
Ceva de genul am patit si anul trecut la olimpiada. Mi-a luat mai mult de jum de ora sa imi dau seama ca == nu e acelasi lucru cu =. Asta se intampla intr-un if() la care ma uitasem de vreo 5 ori sa vad daca e facut bine... insa ma uitam doar la variabile, la codul de executat si astfel mi-a scapat o gafa elementara.

Status:
Înregistrat pe:
Programator

Postat la 17 Oct 2007 12:59:05    Subiect: < fara subiect >
Rimio info:

Rimio:

O, stai sa vezi cand nu iti dai seama de ce nu vezi o parte din geometrie ca sa iti dai seama ca defapt ai incurcat ordinea indecsilor si iti face backface culling la triunghiuri Very Happy.

If at first you don't succeed, you fail.

Status:
Înregistrat pe:
24 Mar 2007 21:50:44
Programator

Postat la 30 Oct 2007 07:39:57    Subiect: < fara subiect >
Gramar info:

Gramar:

Ei... pana acum a mers bine treaba... dar pana aici.
Acum iar trebuie sa invat... si iar nu gasesc documentatie prea buna sau completa...
Skeletal animation... doar ca trebuie sa implementez, nu sa folosesc...
Si ghiciti care e impasul!? ... da ati ghicit... fix cea ce spuneam mai demult, matematica din engine... si e plina de interpolari de toate felurile... si stati sa vedeti ce mai trebuie ca sa faci sa si arate bine animatia. Matematica din aia de care nu are nici profu' meu nici o idee.
Apropo nekitu... ziceai ca ai facut un game engine... Cred ca nu te-ai supara daca iti cer niste indicatii sau niste idei.

Nu stiu cati ati vazut cam ce implica programarea unui motor grafic bun, dar eu zic ca aveam dreptate... interpolari, B-curves, splines, polinoame de-ti vine rau, zeci de functii pentru tot atatea tipuri de interpolari.
Si la unele trebuie sa folosesti interpolari sinusoidale, la altele interpolari
exponentiale, rationale, etc. Numai interpolarea liniara nu o folosesti nicaireri.

Si toate astea trebuie sa le faci si optim ca de nu, mananca procesorul.
Bine inteles ca exista CG, care iti da posibilitatea de a lucra foarte bine cu procesoarele placii video, doar ca trebuie sa stii ce faci, asa ca nu am sa ma apuc sa fac asta prea curand.

Cat despre skeletal animation... nu stiu cat de buna e dar am o idee cum sa implementez... sigur nu e cea mai buna dar e a mea si asta e bine.
Zilele astea trebuie sa o dezvolt cum trebuie, sa organizez totul, si ca sa nu ma plictisesc cumva, mate cat incape.

Status:
Înregistrat pe:
Programator

Postat la 31 Oct 2007 08:51:32    Subiect: < fara subiect >
Gramar info:

Gramar:

Apropo, nu are nimeni impresia ca noul sistem nu merge de 2 ori mai bine decat cel vechi, chiar daca asa ar trebui... proc cu viteza dubla, placa video de 256 pe cand cea veche era de 32, 64. Cel mai multumit sunt de hard din sist pe care il am.
Aveam un athlon la 1 GHz, un G-Force 2 de 32MB, un hdd de 40 initial, ca apoi sa ajung la 80 si dupa un an la 2 si asa foarte plin de baduri.
Acum am un Pentium D de 2800, multumit de el ca face cam ce ar trebui sa faca. HDD WD 250, grozav, insa si acum mai am intentia ca pe cel de 2G si anume sa tin minimul necesar pe hard.
Insa placa video e o dezamagire totala. Un G-Force 7200, facuta de WinFast, o porcarie ofticanta, de 256 MB. Chiar 512, daca ai un Gb RAM si am, si placa video tot nu duce nici de doua ori mai mult ca GF 2 -ul pe care il aveam. Am impresia ca tot ce era inainte era mult mai bun decat ce e acum.
Singura problema la vechea placa video era OGL implementat foarte prost, dar in rest jucam jocuri la detalii maxime, pana si Underground 2 puteam sa-l joc la detalii maxime. Cu cea pe care o am acum, joc medieval 2 la detalii medii, si asa cand se aglomereaza mai tare se impute treaba...
Si diferenta Memoriei e de la cca 200 pana la cca 500 mb memorie, plus procesoare mai performante chipurile.
Nasoala treaba! si de neinteles.

Status:
Înregistrat pe:
Programator

Pagina 2 din 2 [ 1 | 2 ]

Server time: 22:23:44 10.02.2012

[ Termeni si conditii | Contact | F.A.Q. | Funny Pictures ]

© 2011 Copyright 7thFACTOR Entertainment - All rights reserved