ma execut cu o mica demonstratie in photoshop
imaginea am luat-o de pe
http://mayang.com/textures/ si nu e cea mai buna imagine de facut seamless dar pentru scopuri educationale merge
1. In meniul Filter -> Other se deschide dialogbox-ul Offset...
2. De obicei aleg si vertical si orizontal offsetul sa fie la mijloc, imaginea avea 512x512 deci am ales 256 si... 256

dar asta depinde mai degraba de ceea ce se vede in poza, daca undeva este un semn distinctiv care nu se vrea distrus se poate alege dupa ochi frumosi, in final nu prea conteaza (de obicei nu faci texturi seamless care contin un semn distinctiv undeva pentru ca oricat de seamless ar fi se creeaza un pattern cand le pui cap la cap si da cu virgula

)
3. Se da cu clone stamp tool peste liniile de offset (desi nu doar apesi un buton si gata, ai un control mai mare asupra rezultatului final)
si imaginea finala:
ta da... sper ca e folositor pentru cineva
si acum urmeaza bonus

Daca imaginea luata de pe net (etc.) contine diferente de luminozitate se creeaza o foarte vizibila repetitie cand se ajunge la faza de texturare a unui model 3d. Pentru a scapa de asa ceva se poate incerca urmatoarea metoda de preferat inainte de a face pasii de mai sus.
01. Click dreapta pe layer -> Duplicate Layer... ok in fereastra care se deschide nu conteaza ce nume are sau ce mai scrie pe-acolo

Cu noul layer selectat, in meniul Image -> Adjustments se alege Invert (alternativ se apasa Ctrl+I

)
02. Filter -> Blur -> Gaussian blur... Se incetoseaza bine, cat de mult... depinde de fiecare textura in parte, eu fac dupa ureche

pana arata cam asa:
03. Click dreapta pe layer -> Blending options... In fereastra care se deschide veti vedea Opacity: un slider si o casuta text.

Trageti de slider in jos pana arata cam asa: (din nou nu dau valoare exacta... dupa ureche

)
04. Image -> Adjustments se umbla finut la Levels..., Brightness/Contrast..., Color Balance... pana se apropie din nou de imaginea initiala sau de ce nu... nu

e mai fun sa incerci sa o faci cum iti place tie dar asta e o parere personala.
si astfel avem un mai bun start pentru o textura seamless:
Sper ca ii va fi folositor cuiva.

P.S. La unii pasi am presupus ca cel care citeste detine cunostinte elementare de Photoshop si nu am intrat in mai multe detalii. Daca aveti intrebari raspund cu placere.