Autor:
BacioiuC, postat pe 02 May 2009 15:22:31
In urma cu cateva saptamani, pe un alt forum pe care activez, a fost pusa urmatoarea intrebare:
As fi interesat sa stiu cui ce programe as putea sa imi creez propriul joc si daca gasesc acele programe free,am DarkBasic dar am inteles ca e nevoie de mult mai multe programe ca sa creezi un joc.
I-am raspuns pe forum, si am considerat ca acest mini-articol ar fi util, asa ca am hotarat sa il postez si aici. Nu vorbesc despre mare lucru, doar acopar cateva chestiuni pe care orice incepator ar trebui sa si le puna.
1# Ce gen vreau sa fie? Sa fie 3D 3rd Person view ca in GTA 3+, sa fie un shooter genul CS, MoH, sa fie un top down gen mu?
2# Ce vreau sa contina? Sa fie violent? Sa aibe o poveste interesanta unde un tip pe nume Jim Hamon cauta sa dezlege misterul globului de cristial pierdut in lumea delfinului? Sa fie un puzzle quest sau sa fie un simplu coridor prin care jucatorul trebuie sa treaca ca sa termine jocul?
3# Cum sa fie controlul? Sa fie Point and Click? W A S D/Arrowkeys movement? Sa fie prin comanda vocala si in functie de ce zic eu utilizator sa se deplaseze/sa execute actiuni?
4# O sa fie single player sau o sa poti sa joci in retea cu mai multi prieteni?
5# Ce personaje o sa fie? Cine il ajuta pe jucator? O sa am un James Bond ascuns care i da indicatii din cand in cand sau o sa pun o sageata care sa il indrume catre drumul cel bun?
6# O sa fie 3D sau 2D? da 2.5D? Isometric?
Asta a fost mini-etapa de game design. Acuma tu trebuie sa cauti
ustensila necesara pentru a
monta aceasta schema realizata.
1# Ce cunostinte am? Stiu C/C++? Daca stiu atunci nu are rost sa ma apuc sa invat sa folosesc dark basic. Daca nu stiu C/C++ atunci ma apuc si invat un limbaj usor, acesibil mie cu care sa imi fac treaba. Nu stiu programare si nu vreau sa invat inca? Atunci folosesc un tool gratuit pus la dispozitia mea, gen: Game Maker, FPS Creator, 3D Game Maker etc.
2# Am ales sa programez jocu. Ce engine folosesc? Scriu eu unu de la 0? O sa fie bazat pe directx sau opengl? Sau ma apuc si imi scriu proprile functii de randare bazate pe GPU si fac software rendering? O sa fie portabil? Pentru ce platforma vreau jocu? Vreau doar windows sau poate o sa fie jucat si pe linux.
3# Ce ma fac cu grafica? Daca am ales sa fac un joc 3D in ce fac modelele? Downloadez cateva modele gratuite de pe turbosquid sau le creez eu intr-un program de modelare 3D gen Milkshape sau 3D MAx? E 2D grafica? Poate folosesc photoshop sau paint.Net.
4# Da sunetul din joc? Folosesc DirectSound sau OpenALL? Da bassmod sau fmod? Ce format sa fie melodiile? .mp3, .wav sau .XM? Dar voice acting? O sa vorbeasca oare personajul meu?
Uite si cateva linkuri care ar putea sa iti foloseasca:
Programare:
C/C++ - IDE:
Visual Studio 2008- Tutorial:
http://www.skullbox.info/board/java-c-cplusplus-c/(curs)-c/C scris de Agkelos
.
Tutoriale: Vin odata cu enginul.
Mai sunt si alte linkuri si website-uri foarte utile al caror nume nu imi vine in minte la ora aceasta.