Utilizator:
Parola:
Am uitat parola... | Cont nou!

Articole Resurse Echipe Competiții Proiecte Forum DevBlogs Locuri de muncă GDROMag Issue#1 GDROCon 2007

Forum » Articole » Programare » Cateva lucruri care trebuiesc luate in considerare inainte de a incepe un joc

Articol:
Cateva lucruri care trebuiesc luate in considerare inainte de a incepe un joc
Autor: BacioiuC, postat pe 02 May 2009 15:22:31
Versiune printabilã
In urma cu cateva saptamani, pe un alt forum pe care activez, a fost pusa urmatoarea intrebare:

As fi interesat sa stiu cui ce programe as putea sa imi creez propriul joc si daca gasesc acele programe free,am DarkBasic dar am inteles ca e nevoie de mult mai multe programe ca sa creezi un joc.

I-am raspuns pe forum, si am considerat ca acest mini-articol ar fi util, asa ca am hotarat sa il postez si aici. Nu vorbesc despre mare lucru, doar acopar cateva chestiuni pe care orice incepator ar trebui sa si le puna.

1# Ce gen vreau sa fie? Sa fie 3D 3rd Person view ca in GTA 3+, sa fie un shooter genul CS, MoH, sa fie un top down gen mu?
2# Ce vreau sa contina? Sa fie violent? Sa aibe o poveste interesanta unde un tip pe nume Jim Hamon cauta sa dezlege misterul globului de cristial pierdut in lumea delfinului? Sa fie un puzzle quest sau sa fie un simplu coridor prin care jucatorul trebuie sa treaca ca sa termine jocul?
3# Cum sa fie controlul? Sa fie Point and Click? W A S D/Arrowkeys movement? Sa fie prin comanda vocala si in functie de ce zic eu utilizator sa se deplaseze/sa execute actiuni?
4# O sa fie single player sau o sa poti sa joci in retea cu mai multi prieteni?
5# Ce personaje o sa fie? Cine il ajuta pe jucator? O sa am un James Bond ascuns care i da indicatii din cand in cand sau o sa pun o sageata care sa il indrume catre drumul cel bun?
6# O sa fie 3D sau 2D? da 2.5D? Isometric?

Asta a fost mini-etapa de game design. Acuma tu trebuie sa cauti ustensila necesara pentru a monta aceasta schema realizata.

1# Ce cunostinte am? Stiu C/C++? Daca stiu atunci nu are rost sa ma apuc sa invat  sa folosesc dark basic. Daca nu stiu C/C++ atunci ma apuc si invat un limbaj usor, acesibil mie cu care sa imi fac treaba. Nu stiu programare si nu vreau sa invat inca? Atunci folosesc un tool gratuit pus la dispozitia mea, gen: Game Maker, FPS Creator, 3D Game Maker etc.
2# Am ales sa programez jocu. Ce engine folosesc? Scriu eu unu de la 0? O sa fie bazat pe directx sau opengl? Sau ma apuc si imi scriu proprile functii de randare bazate pe GPU si fac software rendering? O sa fie portabil? Pentru ce platforma vreau jocu? Vreau doar windows sau poate o sa fie jucat si pe linux.
3# Ce ma fac cu grafica? Daca am ales sa fac un joc 3D in ce fac modelele? Downloadez cateva modele gratuite de pe turbosquid sau le creez eu intr-un program de modelare 3D gen Milkshape sau 3D MAx? E 2D grafica? Poate folosesc photoshop sau paint.Net.
4# Da sunetul din joc? Folosesc DirectSound sau OpenALL? Da bassmod sau fmod? Ce format sa fie melodiile? .mp3, .wav sau .XM? Dar voice acting? O sa vorbeasca oare personajul meu?

Uite si cateva linkuri care ar putea sa iti foloseasca:
Programare:

C/C++

- IDE: Visual Studio 2008
- Tutorial: http://www.skullbox.info/board/java-c-cplusplus-c/(curs)-c/C scris de Agkelos

FreeBASIC

- Compilator: FreeBASIC pentru Windows
- Tutoriale: Tutoriale FreeBASIC -engleza

DarkBasic Pro
- Compilator: Buy It sau Try it
- Ide-uri: Synergy Ide
, Blue Ide 2, CodeSurge
- Tutoriale: Tutoriale scrise de mine pe masura ce invatam cateceva nou in DBPro, Tutoriale pe Developer Network

Enginuri care mi-au captat atentia pe parcursul ultimului an:
DarkGDK

Limbaj: C/C++, C#
Url: DarkGDK. DarkGDK.Net
Tutoriale: Vin odata cu enginul.

Ogre3D
Limbaj: C/C++
Url: Main Site
Tutoriale: Ogre3D Wiki

Irrlicht
Limbaj: C/C++, FreeBASIC
Url: Irrlicht Engine
Tutoriale: Irrlicht Wiki

O lista interesanta cu enginuri ce pot fi folosite:
Wikipedia: List of game engines

Modelare 3D:
- Milkshape 3D

- Blender
- Wings 3D
- 3D Studio Max

Grafica 2D:
- Paint.Net

- Photoshop

- The Gimp

Alte situri si resurse:
- TurboSquid: Modele 3D Free/Pay

- Sunete si efecte sonore, sub licenta

- Tutorialized, colectie de tutoriale Photoshop, Flash, 3D Studio Max, etc
- Game Dev Website

- GameDev Art Colection
- Wiki.freeGameDev.Net
- Free Art Software
- Tutoriale Photoshop
- True Space 7.6

Linkuri interne(GDRO)
- Randarea pe CPU, author - Rimio
- Plugin System Design (C++) author -Nekitu
- GPU/CUDA Collision Detection author - Pintea
- [C/Nintendo DS] Introducere in PALib author - BacioiuC

Mai sunt si alte linkuri si website-uri foarte utile al caror nume nu imi vine in minte la ora aceasta.

P.s
= recomandat

Comentarii pentru acest articol:

Pagina 1 din 1 [ 1 ]

Mesaj Info autor
    Postat la 03 May 2009 05:29:18    Subiect: < fara subiect >
raicuandi info:

raicuandi:

Cum de ai recomandat Milkshape3D si nu Blender? Blender e gratis si mult mai puternic si usor. Pana si APIul lor e simplu.

Method 2: Move Your Mouse Pointer
If you move your mouse pointer continuously while the data is being returned to Microsoft Excel, the query may not fail. Do not stop moving the mouse until all the data has been returned to Microsoft Excel.

Status:
Înregistrat pe:
24 Mar 2007 21:02:40
Vârsta: 22 ani
Programator

Postat la 03 May 2009 09:05:40    Subiect: < fara subiect >
BacioiuC info:

BacioiuC:

Nu pot recomanda ceva ce nu am incercat, insa il pot mentiona. Wink Am recomandat milkshape deoarece il folosesc de cativa ani, si este destul de usor de utilizat. Nu am nimic cu blender, nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar am scris din propia experienta.

Ultima editare efectuată de BacioiuC pe 03 May 2009 09:08:10; 2 editări în total

Status:
Înregistrat pe:
14 Mar 2009 23:58:07
Vârsta: 20 ani
Game designer
Freelancer

Postat la 03 May 2009 22:15:46    Subiect: < fara subiect >
GamersZone info:

GamersZone:

mie mi se pare destul de ciudat MilkShape pentru ca pare foarte simplist cand te uiti prima data si te cam sperie chestia asta si te face sa te gandesti "ce e frate cu programul asta?" dar cand te uiti mai amanuntit si lucrezi cu el incepi sa iti dai seama ca este bun. Eu nu ma prea stiu in milkshape. pentru design 3D eu as recomanda 3D Studio max si Maya. Mie mi se pare ca cel mai usor program de grafica 3D este Maya deoarece nu este chiar atat de complicat si interfata lui este oarecum "prietenoasa" chiar daca la prima vedere te poate speria putin. Nu lucrez de prea mult timp in acest program, dar am inceput sa invat destul de usor, ceea ce in 3D Max...

Legat de ceea ce ai zis in acest articol, ca, inainte de a incepe sa faci un joc, trebuie sa iti pui niste intrebari esentiale. Ai mare dreptate. Daca nu stii ce vrei sa faci, ce vei face? Automat, nu vei face nimic pentru ca nu stii ce vrei.

Foarte bun articolul! Bravo!

Be The Best! Fuck The Rest!

Status:
Înregistrat pe:
29 Apr 2009 21:01:47
Vârsta: 21 ani

Pagina 1 din 1 [ 1 ]

Server time: 16:17:53 10.02.2012

[ Termeni si conditii | Contact | F.A.Q. | Funny Pictures ]

© 2011 Copyright 7thFACTOR Entertainment - All rights reserved