Pentru sunet poti folosi OGG. E destul de matur, cu putin efort gasesti decodere care sa mearga si sa nu-ti haleasca tot CPU-ul si e complet moca.
Pentru film e simplu doar daca ai bani de dat. Dupa cum a zis si Sir Game-a-lot, daca poti sa dai bani nu exista nici un motiv de a folosi altceva decit Bink. E extrem de stabil, extrem de rapid, foloseste foarte putina memorie, ofera calitate foarte buna, are propriul codec audio, merge pe orice platforma imaginabila, nu are costuri suplimentare de licentiere si e facut special pentru jocuri, adica e banal de integrat. Costa $6000 per titlu per platforma (exceptind 360, ps3, ps2 si wii, pentru care costa $7500).
Daca nu vrei sa dai bani, e cam nasol. Singurul codec free de care stiu ca pretinde sa ofere calitate rezonabila e
Theora, dar e foarte tinar. Exista un decoder pe site si un exemplu de utilizare, dar nu stiu nimic despre caracteristicile sale (viteza, memory usage etc.). Nu are codec audio propriu, insa poate encapsula OGG si exemplul lor de player iti arata cum sa te folosesti de asta ca sa ai si sunet. Nu stiu nici cum stau la capitolul authoring tools (encodere, editoare), dar presupun ca nu stralucit, din moment ce versiunea 1.0 a codecului s-a lansat de doar vreo luna.
Nu stiu care-i statutul legal al lui Xvid, dar toate celelalte codecuri imaginabile (DivX, MPEG-2, H.264, WMV) sint proprietare si implica diverse taxe de folosire, unele foarte mari. De asemenea e o mare durere sa gasesti un decoder cross-platform pentru ele cu care sa te si intelegi. Doar WMV are propriul codec audio, pentru celelalte fiind necesar sa folosesti ceva separat, OGG aparind din nou drept alegerea optima deoarece MP3 costa si ala bani.
DirectShow nu te ajuta foarte tare, ca e doar o interfata generica spre decoderele instalate in sistem. Daca folosesti DirectShow ca sa cinti un DivX tot trebuie sa-i dai bani lu' DivX Inc. Evident, nu-i nici teribil de cross-platform, daca te intereseaza intr-adevar lucrul asta.
Theora n-are unele din feature-urile care-l fac pe H.264 sa fie asa de bun cum e (ca-s patentate sau copyrighted in alt mod), dar in urma celor 5 minute pe care tocmai le-am petrecut in compania spec-ului sau cred ca ar trebui sa fie comparabil calitativ cu DivX. Practic insa habar n-am.